listopad16

pałac czekolady

dodano: 16 listopada 2010 przez Klaudiaweis


Deser z malinami bitą śmietaną i musem czekoladowym

// //]]> google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);
      Składniki, 6 porcji: • około 100 - 150 g malin • kilkanaście małych listków mięty • 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremowej 36%, mocno schłodzonej • 2 łyżki cukru pudru • 100 g gorzkiej czekolady 60% - 70% (użyłam Wedel) • 25 g masła Przygotowanie:
  • Maliny rozerwać i rozpłaszczyć, ułożyć jedna obok drugiej warstwami w 4 średnich lub w 6 mniejszych filiżankach lub szklankach, najlepiej szklanych. Maliny ułożyć mniej więcej do 1/3 wysokości naczynia. Kilka najładniejszych malin zostawić do dekoracji. Na maliny położyć po kilka małych listków mięty.
  • Połowę śmietanki kremowej ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania, gdy piana będzie stawała się sztywna, dodać cukier puder i dalej ubijać aż powstanie gęsta bita śmietana. Włożyć ją do naczynek i wstawić do lodówki na czas przygotowania musu czekoladowego.
  • W rondelku na średnim ogniu zagotować drugą połowę śmietanki kremowej, odstawić z ognia i dodać połamaną na kosteczki czekoladę. Mieszać aż cała czekolada się roztopi. Dodając po kawałku masło, miksować aż powstanie gładka masa.
  • Po ostudzeniu wyłożyć mus na warstwę bitej śmietany, udekorować malinami i wstawić na godzinę do lodówki. Jeśli deser trzymamy dłużej w lodówce, należy wyjąć go odpowiednio wcześniej (na około pół godziny), aby mus czekoladowy nieco zmiękł. Czytaj więcej w BLOGU.
czekoladowe-kubeczki01 czekoladowe-kubeczki02a czekoladowe-kubeczki03
// //]]> google_protectAndRun("ads_core.google_render_ad", google_handleError, google_render_ad);
//




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
whisper2 10 grudnia 2010 whisper2 napisała:

no to idę po coś dobrego:) :) bo się utopię w ślinie:)