grudzień6

ALA MNIAM

dodano: 6 grudnia 2011 przez Klaudiaweis


Notka jest notką konkursową.
Bierze udział w konkursie Falvit mama

CIASTO ALA PYCHA

 

Francuski deser z biszkoptów i zimnego kremu bawarskiego, czyli puree owocowego wymieszanego z rozpuszczoną żelatyną i śmietaną. Przepis: Pierre Herme, DESERY, Od najprostszych po wykwintne, LAROUSSE.  

Charlotte z kremem bawarskim. Deser francuski z truskawkami i biszkoptami.
Składniki: • mocna herbata miętowa • biszkopty • 500 g mrożonych truskawek • sok z 1 cytryny • 150 g cukru pudru • 14 g żelatyny w proszku (5 listków)* Bita śmietana: • 500 ml śmietanki kremówki • 50 g cukru pudru • 1 małe opakowanie cukru waniliowego Dekoracja: • świeże truskawki • galaretka truskawkowa (opcjonalnie) • bita śmietana Wykonanie:
  • Truskawki rozmrozić, najlepiej w lodówce. Przygotować mocną herbatę miętową. W ciepłej herbacie maczać biszkopty (ja maczałam tylko z jednej, wewnętrznej strony) i układać je w formie (dno i boki). Wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Rozmrożone truskawki zmiksować na pure z dodatkiem soku z cytryny, przecedzić przez sitko, dodać cukier puder i mieszając podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę, rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia i lekko schłodzić.
  • Ubić schłodzoną śmietankę, pod koniec dodać cukier waniliowy i cukier puder. Bitą śmietanę dokładanie wymieszać z ostudzonym puree, tworząc tzw. krem bawarski (na zdjęciach widać, że składniki nie były dokładnie wymieszane).
  • Formę z biszkoptami wypełnić truskawkowym kremem i ponownie wstawić do lodówki aż krem stężeje. Udekorować świeżymi truskawkami i ewentualnie zalać tężejącą galaretką truskawkową. Podawać z bitą śmietaną.
* zwiększyłam jej ilość ze względu na sugestie w komentarzach BLOGU. Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną. Udekorowane świeżymi truskawkami i galaretką. Krem bawarski z puree truskawkowego i bitej śmietany powinien mieć gładką konsystencję. Na zdjęciu widać, że składniki na krem nie były dokładnie wymieszane. Deser z kremem śmietanowym i puree z truskawek. Smaczny deser z biszkoptów, kremu i truskawek. Torcik biszkoptowy z truskawkami, musem śmietankowym. Bita śmietana i truskawki. Ciasto z galaretką truskawkową Przepis na ciasto truskawkowe. Deser z truskawek dla dzieci. Prosty tort truskawkowy
 

 




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy