listopad12

biała pychta

dodano: 12 listopada 2013 przez Klaudiaweis


 Tort Berry & White 

 

119  Tort z owocami leśnymi i musem z białej czekolady Tort można zrobić ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Mrożonych owoców nie trzeba wcześniej rozmrażać. Biszkopty można nasączyć 1 szklanką zaparzonej, ostudzonej, czarnej herbaty z cytryną, z dodatkiem kieliszka alkoholu (wódki lub rumu).
Składniki: Biszkopt: • 7 jaj (dużych, L) • 1 szklanka cukru • 1 szklanka mąki pszennej tortowej • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Owoce: około 500 g, np. 250 g malin i 250 g jagód (świeżych lub mrożonych) Mus z białej czekolady: • 2 łyżeczki żelatyny • 300 g białej czekolady • 750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej) Boki: • 3 łyżki wiórków kokosowych • okruszki z biszkoptu Wierzch: • cukier puder, cynamon • 3 maliny i kilka liści świeżej szałwii Przygotowanie: Biszkopt: 
  • Oddzielić żółtka od białek, ocieplić w temperaturze pokojowej. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Boków tortownicy niczym nie smarować.
  • Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
  • Ubijać białka przez około 2 minuty aż będą dobrze spienione, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (około 5 - 6 minut) na sztywną pianę. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze białka przez około 2 - 3 minuty, aż będą sztywne i błyszczące.
  • Następnie, wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku (dodawać kolejne dopiero gdy wcześniejsza porcja ubije się już z białkami).
  • Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach) za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach miksera lub mieszając delikatnie łyżką. Staramy się nie zniszczyć ubitej piany.
  • Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 minut. Od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i energicznie odstawić ją na blat (z wysokości około 25 cm). Ostudzić. Można upiec wcześniej i przechowywać w tortownicy, pod przykryciem ze ściereczki.
Mus z białej czekolady:
  • Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut.
  • Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w mikrofalówce).
  • 400 ml śmietanki zagotować w rondelku, odstawić z ognia. Resztę śmietanki wlać do miski i wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia (będziemy ją ubijać).
  • Namoczoną żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści, nie gotować.
  • Do zagotowanej śmietanki dodać żelatynę (najpierw zahartować ją częścią śmietanki, tzn. dodawać po łyżce śmietankę do żelatyny za każdym razem mieszając, wystarczy dodać około 4 łyżek śmietanki, dopiero taką "zaprawioną" żelatynę dodać do śmietanki). Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Następnie dodać roztopioną czekoladę wlewając ją bezpośrednio do śmietanki, wymieszać na gładką masę. Dokładnie ostudzić od czasu do czasu zamieszać. Na koniec wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
  • Resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, dodać ją do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Gotowy mus podzielić na 2 części, z każdej odjąć po 2 łyżki (na boki tortu).
Przełożenie:
  • Biszkopt przekroić (np. dużym nożem z piłką) na 3 blaty (zachować wszelkie okruszki).
  • Ułożyć pierwszy dolny blat na paterze, nasączyć, wyłożyć jedną warstwę owoców np. jagód (mrożonych owoców nie trzeba rozmrażać). Przykryć porcją musu czekoladowego. Położyć drugi krążek biszkoptu i znów nasączyć, wyłożyć owoce i mus. Maliny można "rozkładać" w palcach na płasko i w ten sposób układać na biszkopcie. Przykryć ostatnim trzecim krążkiem, nasączyć go, boki posmarować resztą musu (4 łyżki).
  • Wierzch tortu posypać cukrem pudrem i cynamonem, ułożyć maliny. Boki obsypać mieszanką okruszków z biszkoptu i wiórków kokosowych (wysypać na dłoń i przykładać ją do boków tortu). Udekorować listkami świeżej szałwii. Czytaj więcej w BLOGU.
Tort Berry & White  Tort Berry & White
 



Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Wasze komentarze

zgłoś
iwonawkuchni 27 listopada 2013 iwonawkuchni napisała:

Przepiękny! Aż szkoda go jeść:)